10 belangrijkste momenten van 2020

Jaar Overzicht 2020

In dit blog de 10 belangrijkste momenten van 2020.

Het einde van jaar staat altijd in het teken van lijstjes, laten wij daar dit jaar eens aan mee doen. Want ondanks bijna 75 jaar ijsjes met familie de Jong was dit veruit het meest bijzondere en bizarre jaar uit onze geschiedenis.
Alle voorbereidingen konden overboord en nieuwe klanten trokken ons door dit jaar heen. Uiteindelijk werd het een prachtig jaar waarin letterlijk onze ijsjes in vele duizenden supermarkten lagen door heel Europa. Met dank aan ons fantastische team!

1) Geen evenementen meer

En ineens was alles weg, al onze voorbereidingen, al onze tientallen medewerkers voor de ijscatering. Geen evenement vond doorgang. In Maart dachten we nog heel even in Juni door te kunnen gaan maar dat bleek ijdele hoop. Er zat niks anders op dan de bijna 50 ijskarren, foodtrucks en mobiele ijssalons op te ruimen in ons pand. Het deed pijn om bijna al die ijskarren te zien verstoffen terwijl het buiten bijna 30 graden was. Ondertussen weten we beter en zal een groot deel van de ijskarren ook in 2021 binnen blijven aangezien ons bedrijf zich voornamelijk richt op de grote publieksevenementen. Maar als het kan, zijn wij er klaar voor. Corona proof!

2) Duizenden nieuwe supermarkten

In Maart hebben wij gebeld met bijna elke ijsfabriek en supermarkt in Europa. Met de boodschap; Kunnen wij helpen als jullie vastzitten of de productie niet aankunnen met de drukte van alle supermarkten? En dit werkte. Vele nieuwe Europese klanten mochten we ondersteunen en zijn gebleven. IJs van vele ijsmerken wordt bij ons gemaakt. En in de zomer lag ijs vanuit Friesland door vele duizenden supermarkten in heel Europa. Iets waar we ongelofelijk trots op zijn. Ook omdat we met alle merken en ketens doorgaan naar 2021. Ondertussen komt meer dan de helft van de omzet uit onze duurzame ijsfabriek uit export.

3) Krachtige IJssalons met een mooie zomer

En wat was het zwaar voor de ijssalons, de meeste van onze ijssalon klanten sloten gelijk de deuren en openden later in April of zelfs Mei. Gelukkig bleef de ijssalon onverminderd populair en onze klanten maakten er een prachtig ijsseizoen van in combinatie met het mooie weer. Uiteraard was de schade niet goed te maken van dit voorjaar maar met al hun medewerkers hebben ze de schade wel kunnen beperken en dat is een hele prestatie dit seizoen. Wij reden met al onze bussen zo vaak als nodig met ons ijssalon ijs om te bevoorraden.

4) Nieuwe ijsproductie lijn

In maart besloten we een nieuwe ijsproductielijn aan te schaffen. Met een capaciteit van 1500 liter ijs per uur was dit een aanwinst op bestaande lijn. In 2021 is het ook mogelijk dat wij meerdere ijsproducten op verschillende lijnen tegelijkertijd kunnen draaien.

5) Bouw van ons ijslaboratorium

Om ruimte te maken voor meerdere productielijnen moesten onze ontwikkeling ijsmachines ruimte maken. We bouwden er een aparte ruimte voor. Het ijslab oftewel ons laboratorium. Hier is het mogelijk om samen met onze klanten nieuwe ijsproducten en smaken te ontwikkelen op kleine schaal.

6) Introductie Corona proof ijskarren en de ijsbox

We moesten snel schakelen om onze vele opdrachtgevers veilig te kunnen helpen met het uitdelen van ons heel verse ijs. Daarom hadden we binnen een week onze Corona vrije ijskarren. (zie hier). En we introduceerden de ijsbox, veilig uitdelen van onze voorverpakte cups met levering door heel Nederland op elke plek binnen 2 dagen.

7) Nieuwe opslagketels

Om meer ijs te maken moet er ook meer ruimte zijn voor de gepasteuriseerde ijsmix. Deze moet een dag rijpen om er de volgende dag ijs van te maken. Hier werd nog een keer geïnvesteerd in 5.000 liter extra opslag capaciteit. Dagelijks kan er bij De Jong’s meer dan 16.000 liter ijs worden verwerkt.

8) Nieuwe pasteurisatie lijn

Om sneller te kunnen werken en de groeiende vraag van ons ijs aan te kunnen besloten we dit jaar ook om onze pasteurisatielijn te vervangen door een gloednieuwe en speciaal voor ons gebouwde installatie die kan pasteuriseren en homogeniseren. Dagelijks worden hier vele duizenden liters ijsmix gemaakt van zowel plantaardige vetten als volle melk van de boerderij.

9) Nieuwe medewerkers

Ook dit jaar kwamen er veel nieuwe medewerkers bij om de groei bij te benen. Op kantoor, in de productie, de logistiek of onze inpakafdeling. Voor 2021 zet de groei door en zijn we nog op zoek naar parttimers. Kijk bijvoorbeeld hier voor onze vacature op indeed. Wil je nou weten wie je vaak tegenkomt bij ons? Kijk eens op onze wie is wie pagina.

10) Grondwaterpomp

Zoals jullie weten zijn we de duurzaamste ijsmakerij van het land en dat willen we graag blijven. Daarom hebben we ook dit jaar verder geïnvesteerd in een grondwaterpomp om zelf water op te pompen voor koeling en warmtewisseling van machines. In onze missie om de duurzaamste ijsjes te maken gaan we elk jaar een stap verder.
Ook zijn de voorbereidingen getroffen voor een kleine 300 nieuwe zonnepanelen en door de aanleg van al die nieuwe water en koelleidingen konden we ook onze tuin gelijk even mooi maken zodat we niet alleen groen zijn qua installaties maar ook met onze tuin.

Met jullie op naar een geweldig 2021

Naast onze terugblik, kijken we ook graag vooruit. Want er staat nog zoveel leuks te gebeuren. Er komen talloze nieuwe merken hun ijs bij ons laten maken. We zijn in nieuwe landen te verkrijgen in 2021. We blijven hard groeien, zoeken nieuwe medewerkers. We installeren nog eens 300 zonnepanelen om energie-neutraal te blijven. We verduurzamen ons wagenpark verder. En, er komt ruim 700m2 hal bij zodat we kunnen investeren in nieuwe grondstofmagazijnen en opslag van bekers voor onze gave klanten. Daarnaast kijken we verder om eind 2021 een vrieshuis te kunnen bouwen. We hopen ook weer op gave evenementen en een lekker ijsseizoen voor al onze ijssalon klanten. Al met al genoeg te doen. Hou ons blog en vooral de social media in de gaten. Of zoek simpel op onze hashtag & adagium: #overaldejongsijs

Voor nu wens ik jou een heel fijn uiteinde en een gelukkig en voorspoedig 2021. Ik hoop je weer (fysiek) te mogen treffen in 2021.
Namens ons hele team, “tot volgend jaar”.

Directeur Romke de Jong is 3e generatie van een Friese familie van ijsmakers en neemt je in zijn blogs regelmatig mee naar onderwerpen die direct of indirect met ijs te maken hebben. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws? Blijf ons volgen op Facebook en Instagram of zoek op de bekende hashtag en ons adagium: #overaldejongsijs

De Jong's IJs

Instagram

Kan ik je ergens mee helpen?