de geheimen achter de smaak

Over ons ijs

Over ons ijs

Het allerbeste advies wat we je kunnen geven is om ons ijs te proeven. Maar aangezien dat niet makkelijk gaat vanaf een beeldscherm proberen we je hier te vertellen wat De Jong’s IJs nou zo ambachtelijk & lekker maakt. En dat gaat ver terug. In 1947 besluit ijsmaker en banketbakker Harke de Jong voor zichzelf te beginnen. Hij heeft dan al veel ervaring in het maken van fijn banket & ijs bij verschillende bedrijven. Met z’n laatste en geleende geld koopt hij een ijsmachine van zijn oude baas en De Jong’s IJs in Lippenhuizen is een feit. Harke verkoopt zijn ijs met de vele ijskarren & bakfietsen die het bedrijf nu nog heeft.

Van vers naar vers

Het motto uit 1947 wat tot de dag van vandaag actueel is. Van vers naar vers. Ons roomijs wordt gemaakt van echte volle biologische melk. Van de prachtige duurzame boerderij De Nije Mieden vlakbij halen we de melk zelf op.
Om roomijs romiger te maken gebruiken we biologische boter van Weerribben zuivel. En zo hebben we nog tal van mooie voorbeelden van lokale producten die wij verwerken in ons ijs. Zoals aardbeien, vers van het land van Jeroen Schwering uit Marknesse. Of vers gebrande koffiebonen van Peter van Dutchbeans voor het lekkerste koffie ijs. Overrijpe bananen van Poiesz supermarkten voor echt circulair bananenijs. Zelfgebrande suiker voor Caramel ijs. Of puur frambozensap voor ons sorbet ijs.
Je hoort het, wat mij maken, maken we heel puur. En dat proef je.

Het IJs maken

Onze ijsmakers maken zomers 7 dagen per week vers ijs voor alle ijssalons waar wij ijs voor mogen maken. Onze ijsmakerij begint diep in de nacht met het verwerken van de bestellingen zodat we precies weten welke smaken we maken. Voor roomijs begint het met het halen van de melk. Voor sorbetijs begint het met het maken van suikerstroop. En voor ons vegan ijs kiezen we een basis van haver of cashewnoten. We mengen er suikers bij en een klein beetje bindmiddel om er een mooi geheel van te maken (johannesbroodpitmeel en guar gom). Dit verhitten we tot 82 graden. Daarna homogeniseren we de mix. Homogeniseren is het proces van meer gelijke deeltjesgrootte te krijgen (of een meer homogeen mengsel) van substanties. Dit wordt bereikt door de melk onder hoge temperatuur en druk door een zeef met zeer kleine gaatjes te persen zodat kleinere vetbolletjes ontstaan. Hoe kleiner de vetbolletjes, hoe beter de eiwitten er om heen binden en hoe gladder wij het ijs kunnen maken. Dit is een proces wat kleinere ijsmakerijen vaak niet beheersen en dat maakt ons ijs niet alleen gladder maar ook stabieler. Daarna koelen wij het af middels een platenwisselaar. In een paar seconden gaat de hete ijsmix terug naar 2 graden. We laten het een nachtje staan om te rijpen om er de volgende dag ijs van te maken.
Maar ach, we kunnen ook hier veel vertellen, leuker is het om onderstaand filmpje te kijken.

Duurzaamste ijsje

We maken niet alleen heel erg lekker ijs. Maar we doen dat ook in de duurzaamste ijsfabriek van Nederland. We zien energieneutraal en CO2 negatief. Hoe we dit doen? lees er hier alles over.
Maar een tipje van de sluier? Ons hele dak ligt vol met honderden zonnepanelen. Met warmteterugwinning installaties verwarmen we onze kantoren. We kopen zoveel mogelijk in bulk in en besparen hiermee verpakkingen. En het beetje uitstoot wat we overhouden compenseren we in lokale CO2 certificering bij het onderwater houden van Veenweide gronden. Hieronder leggen Romke de Jong en Sjoerd Miedema dit in het kort uit.

Maar het belangrijkste is dat we lekker ijs maken voor jouw bedrijf, je ijssalon of horeca zaak. En dat kun je toch het beste proeven. Dus maak een afspraak en kom een keer bij ons proeven!

De Jong's IJs

Instagram

Kan ik je ergens mee helpen?