Meest duurzame ijsmakerij van Noord-Nederland

Duurzaamheid is bij ons geen modewoord maar structureel onderdeel van ons bedrijfs-DNA. Wij richten ons niet op de korte termijn maar denken in generaties. Dit maakt het investeren in duurzaamheid ook mogelijk bij elke stap van onze groei. Weten hoe wij onze duurzame ambities waarmaken? Lees dan snel verder.

Product

Het begint met ons lekkere ijs. Hoe wij dit zo duurzaam mogelijk produceren? Door te beginnen bij de bron, zoveel mogelijk melk en room erbij betrekken, dit is namelijk toch al snel goed voor meer dan 60% van onze ingrediënten. Maar ook lokale specialiteiten zoals Suikerbrood en Fryske Dumkes. We gebruiken geen onnodige kleur-, geur- en smaakstoffen. Daarnaast kunnen wij ook ijs maken van volledig biologische- of Fair Trade ingrediënten.

Mensen

Onze medewerkers maken het verschil. Zij staan dagelijks bij onze ijskarren, in de ijssalons, in de ijskeuken of zijn onderweg. De bewustwording van onze doelen is een fantastisch begin om hen verschil te laten maken op alle vlakken waar we mee bezig zijn. Van het opletten dat de verlichting uit is tot aan afvalreductie en het rijden in onze auto’s. Bij elke stap die we zetten proberen we het verschil te maken. Middels trainingen faciliteren we onze medewerkers.

Lean and Green

Onze werkwijze is volledig ingericht via de Lean and Green methodiek. Bij elke ontwikkeling in ons bedrijf toetsen wij op maatregelen die niet alleen kostenbesparing opleveren, maar gelijktijdig milieubelasting reduceren en tot een efficiëntere inrichting van de bedrijfslogistieke processen leiden.

Transport

Ons bedrijf heeft de laatste twee jaar versneld werk geleverd bij het vervangen van haar wagenpark. Gezien onze enorme reikwijdte is elektrische transport niet haalbaar, maar wel is de eerste Groen-Gas bestelbus in bestelling en rijden wij met duurzame dieselmotoren met Adblue. Middels grotere combinaties van vrachtwagens en trailers & een efficiëntere bezorging heeft ons bedrijf enorm bespaard in het aantal ritten op jaarbasis en daarmee op haar Co2-Footprint.

Productie

Onze productie is enorm gegroeid de laatste 5 jaar. Door te kiezen voor grotere ijsmachines en vriescellen produceren wij effectiever met minder piekbelasting op de machines en daardoor een verlaagd energieverbruik. Eind 2017 is onze pasteurisatie en homogenisatielijn (voor het verhitten van de melk en room) omgebouwd van gas naar elektra.

Energie-neutraal

Ons bedrijf, gebouw en elektriciteit is sinds 2017 energie-neutraal. Middels ruim 200 zonnepanelen op eigen dak wordt het hele pand voorzien van genoeg elektriciteit om de volledige productie op te draaien. Meer weten? Bekijk ons dak eens met onderstaand filmpje.

Verwarming en Verlichting

Al onze verlichting is in de periode van 2015 tot 2017 vervangen door LED verlichting. Per 2018 zal het pand verwarmd worden door de restwarmte van alle apparatuur en niet meer middels een gasboiler.

C02-neutraal

Als een van de 10 pioniers van Fossylfrij Fryslân worden wij actief ondersteund om compleet fossielvrij te werken. Zo werken wij aan heerlijke producten en laten wij geen last achter voor volgende generaties. Lees hier meer over de Freonen fan Fossylfrij Fryslân en over Fossielvrij MKB.
 

Koploperproject Duurzaam Ondernemen

Al in 2010 deed ons bedrijf mee aan het koploperproject Duurzaam Ondernemen in Opsterland. In het koploperproject worden bedrijven doorgelicht op duurzaamheid middels de DuOn-Scan en de Milieubarometer. Nieuwe kansen en verbetermogelijkheden worden in kaart gebracht en middels een actieplan geïmplementeerd.
 


SKAL en Fairtrade

Naast onze duurzame en lokale ingrediënten maken we ook ijs met Biologische en Fairtrade ingrediënten. Meer weten over deze mooie certificeringen voor duurzaam voedsel? Bekijk dan eens SKAL (Bio) en Fairtrade.