Generatie op generatie

Duurzaam

Meest duurzame ijsmakerij van Nederland

Duurzaamheid is bij ons geen modewoord maar structureel onderdeel van ons bedrijfs-DNA. Wij richten ons niet op de korte termijn maar denken in generaties. Dit maakt het investeren in duurzaamheid ook mogelijk bij elke stap van onze groei. Weten hoe wij onze duurzame ambities waarmaken? Lees dan snel verder.

Voordat we ons lange verhaal aan je laten lezen is het wellicht ook leuk om het te zien. Vattenfall maakte een film bij ons over “Klimaatondernemers”. We nemen je graag digitaal mee in ons bedrijf. Zie je het filmpje hieronder niet? Klik dan hier voor YouTube.

Product

Om ons ijs te maken begint het met de beste grondstoffen. Die kopen we zoveel mogelijk lokaal en duurzaam (en veelal biologisch) in. We kijken naar kleur, geur en smaak maar willen ook producten met een zo laag mogelijke Co2 afdruk.
Veel van onze producten zijn al volledig plantaardig. Maar een mooi voorbeeld van onze grondstoffen is dat wij onze melk, room, boter en yoghurt dichtbij halen. Dit kopen wij verantwoord in bij boeren die melk leveren van koeien in wei. We betalen graag extra zodat de boer kan investeren in natuur, bermbeheer, ruimte voor weidevogels, bijen. En dierenwelzijn. Dat is het ons waard. Meer weten? Lees er alles over bij onze partners. We gebruiken geen onnodige kleur-, geur- en smaakstoffen. Meer weten over alle duurzame ijsjes die we maken? Kijk hier naar ons assortiment.

Onze Mensen

Onze medewerkers maken het verschil. Zij staan dagelijks bij onze ijskarren, in de ijssalons, in de ijsfabriek of zijn onderweg. De bewustwording van onze doelen is een fantastisch begin om hen verschil te laten maken op alle vlakken waar we mee bezig zijn. Van het opletten dat de verlichting uit is tot aan afvalreductie en het rijden in onze auto’s. Bij elke stap die we zetten proberen we het verschil te maken. Middels trainingen faciliteren we onze medewerkers om bij te dragen aan onze missie als Nederlandse duurzaamste ijsmaker.
Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ondersteunen ons bij het inpakken van al onze producten en een deel van de logistiek. Zo maken we als inclusieve samenleving het ijs nog nét iets lekkerder.

Lean and green

Onze werkwijze is volledig ingericht via de Lean and Green methodiek. Bij elke ontwikkeling in ons bedrijf toetsen wij op maatregelen die niet enkel kostenbesparing opleveren, maar gelijktijdig milieubelasting reduceren en tot een efficiëntere inrichting van de bedrijfslogistieke processen leiden.

Transport

Ons bedrijf heeft de laatste twee jaar versneld werk geleverd bij het vervangen van haar wagenpark. Gezien onze enorme reikwijdte is elektrische transport niet haalbaar, maar wel is de eerste Groen-Gas bestelbus in bestelling en rijden wij met duurzame dieselmotoren met Blauwe diesel & Adblue. Middels grotere combinaties van vrachtwagens en trailers & een efficiëntere bezorging heeft ons bedrijf enorm bespaard in het aantal ritten op jaarbasis en daarmee op haar Co2-Footprint.

Productie

Onze productie is enorm gegroeid de laatste 5 jaar. Door te kiezen voor grotere ijsmachines en vriescellen produceren wij effectiever met minder piekbelasting op de machines en daardoor een verlaagd energieverbruik. Een deel van onze Pasteurs draait ondertussen volledig op elektra middels onze zonnepanelen. Daarnaast gebruiken wij de restwarmte van de warmtewisselaars voor het verwarmen van onze CV en middels een gesloten ijswater installatie maken wij alle compressoren overbodig voor de koeltanks. Ook voor koelwater van onze machines maken wij ondertussen geen gebruik meer van schoon drinkwater maar wat bronwater. Dit scheelt jaarlijks honderduizenden liters schoon drinkwater.

Energieneutraal

Ons bedrijf, gebouw en elektriciteit is sinds 2017 energie-neutraal. Middels ruim 200 zonnepanelen op eigen dak wordt het hele pand voorzien van genoeg elektriciteit om de volledige productie op te draaien. Meer weten? Bekijk ons dak eens met onderstaand filmpje.
Begin 2021 komen er nog een keer ruim 350 zonnepanelen bij om de toekomstige groei op te kunnen vangen.

Verwarming en verlichting

Al onze verlichting is in de periode van 2015 tot 2017 vervangen door LED verlichting. Door onze restwarmte van de productie efficient te benutten kunnen wij grotendeels ons hele pand verwarmen.

CO2-neutraal

Als een van de 10 pioniers van Fossylfrij Fryslân worden wij actief ondersteund om compleet fossielvrij te werken. Zo werken wij aan heerlijke producten en laten wij geen last achter voor volgende generaties. Lees hier meer over de Freonen fan Fossylfrij Fryslân en over Fossielvrij MKB.
Onze missie om compleet CO2 neutraal te zijn is een reis die we met alle stakeholders maken. Lees er hier meer over.

Logo Freonen fan fryslân

Koploperproject duurzaam ondernemen

Al in 2010 deed ons bedrijf mee aan het koploperproject Duurzaam Ondernemen in Opsterland. In het koploperproject worden bedrijven doorgelicht op duurzaamheid middels de DuOn-Scan en de Milieubarometer. Nieuwe kansen en verbetermogelijkheden worden in kaart gebracht en middels een actieplan geïmplementeerd.

Logo koploper

Skal en Fairtrade

Naast onze duurzame en lokale ingrediënten maken we ook ijs met Biologische en Fairtrade ingrediënten. Meer weten over deze mooie certificeringen voor duurzaam voedsel? Bekijk dan eens SKAL (Bio) en Fairtrade.

De Jong's IJs

Instagram

Kan ik je ergens mee helpen?