Zoveel varianten veganistisch ijs

De smaak van Vegan

Het aanbod van Vegan ijs is snel groter geworden in de supermarkt vriezer. En het is fantastisch dat er meer te kiezen is. Steeds meer Vegan ijsjes smaken ook echt als roomijs. Wij maken als de Vegan ijsfabriek veel ijsjes voor vele ijsmerken en huismerken voor supermarkten in heel Europa. Maar hoe komt het nou dat jouw Vegan ijsje zo lijkt op roomijs. We leggen het je graag uit.

Melk maken van noten???

Klinkt gek hè? Roomijs ontleent de romige smaak van het (melk)vet en eiwit van Melk en room of boter. Bij Vegan ijs kan dat niet. Het vet en eiwit komt uit andere bronnen zoals Kokosolie, Kokosmelk, maar ook uit Amandel, Cashew, Pinda. Zelfs uit Haver, Rijst en Soja. Wij maken van al deze grondstoffen in onze ijsfabriek ijs. Dit jaar zien we vooral een snelle groei in Cashew en Haver. Voor het maken van Cashew, Oat of Amandel melk of drink worden de noten of haver een nacht geweekt in water. De volgende dag wordt het water weggespoeld. De met met water volgezogen Cashew, Almond of Haver worden onder hoge druk gemixt tot een homogene massa. Deze plantaardige melk of drink is de basis voor bijvoorbeeld Cashewmelk en Havermelk. Hiermee is de basis gelegd voor het vegan ijs.

De balans tussen romig en zoet

Daarna moeten we het vegan ijs de juiste structuur meegeven. Dat doen we met ‘droge stoffen’ Als we alleen zouden werken met een plantaardige drink wordt je ijsje keihard en niet schepbaar. (Zoals een ijsklontje). De droge stoffen waar we uit kunnen kiezen zijn eindeloos maar hebben een grote impact op de smaak en je mondgevoel. We kiezen graag voor een combinatie van bijvoorbeeld een beetje suiker met andere mooie grondstoffen. Dat kan kristalsuiker zijn. (Van thuis) maar ook biologische rietsuiker, agavestroop of maple sirup. Maar ook natuurlijke grondstoffen zoals fructose, inuline, oligofructose. Hiermee kunnen onze ijs experts heerlijke combinaties maken met veel suiker of juist helemaal geen suiker. Low Calorie, High proteïne of gewoon een zoete traktatie. Ook kunnen we het hele ijsje volledig biologisch maken.

En dan: De smaken

Nu er een goede basis gemaakt is gaan onze ijs experts dit verfijnen en op smaak brengen. Een chocolade ijsje van pure biologische chocolade uit Peru? Karamel ijs van gekarameliseerde suikerstroop? Aardbeien ijs met echte hele aardbeien, lokaal uit de polder? Alles kan hier en onze experts helpen je graag. We hebben meer dan 200 recepturen en we blijven continu ontwikkelen. Dus van elk idee kunnen we een ijsje maken.

Toppings en inclusies

Ijs wordt pas echt bijzonder als de inhoud ook bijzonder is. Laten wij daar nou perfect bij kunnen helpen. 2 smaken ijs in 1 beker? Grote dikke slierten met karamelsaus. Stukken brownie of toffee door je ijs? Hazelnoten of stukken stroopwafel bovenop je ijsbeker? Laat je fantasie de vrije loop want alles kan voor het perfecte ijsje. Ons R&D team kan het aan.

Wil je meer weten of alle soorten vegan ijs die we maken? Klik gerust hier. En blijf mijn blog volgen voor meer ijskoud nieuws.

Groetjes, Marjan

Marjan de Jong

Operationeel directeur Marjan de Jong (geen familie, wel de perfecte naam) neemt je in haar blogs regelmatig mee naar onderwerpen die direct of indirect met ijs te maken hebben. Blijf ons volgen op Facebook en Instagram of zoek naar hashtag en ons adagium: #overaldejongsijs

De Jong's IJs

Instagram

Kan ik je ergens mee helpen?