Niet reizen, maar thuis blijven...

Een Corona werkweek met Romke

Begin dit jaar schreef ik een blog over een werkweek waarin ik gemiddeld 4000 km reis. Hoe anders is het nu? Het contrast kan bijna niet groter. De dreiging van Corona neemt grotere vormen aan en dat heeft invloed op mijzelf, mijn bedrijf en al onze medewerkers. Lees verder:

Maandag

Vanaf 7 uur beginnen Stijn en Jelmer met het halen van verse rauwe melk bij zuivelboerderij Westerleane om daarna de rest van de dag ijsmix te maken voor de productie van dinsdag. Na een snelle kop koffie bereid ik de directievergadering voor. Zoals elke maandag hebben we overleg over productie, cijfers en alle actiepunten die we uitzetten die week. Deze week zonder onze operationeel directeur. Ze is 2 weken op vakantie en dat komt zelden voor. Dat betekent deze week iets meer zelf doen. Gelukkig is ze volgende week terug. Het einde van de ochtend overleg ik met onze subsidie adviseurs over de voortgang van onze innovatie projecten. We kunnen er nu nog niet te veel over zeggen maar er staat weer veel leuks op stapel
De middag ben ik kwijt aan een afspraak met het bedrijf over het uitbreiding van verduurzaming van ons koelwater. Nu al wordt restwarmte gebruikt voor het verwarmen van schoonmaak water en het voorverwarmen van de kantoren. Maar we kunnen weer grotere stappen zetten. En dit jaar moet de nieuwe installatie nog werkend zijn te krijgen. Onze missie om Europa’s duurzaamste ijsfabriek te zijn blijft de belangrijkste graadmeter van toekomstige investeringen.
In de avond is er de persconferentie van de minister president over nieuwe corona-maatregelen. Die maatregelen zijn niet mis en hebben gelijk effect. In de avond overleg ik met partners en komen we tot nieuwe regels voor in het bedrijf. Tot diep in de avond zorg ik er voor dat er nieuw beeldmateriaal is voor de ijsfabriek over de maatregelen. Ik koop online een grote voorraad mondkapjes die we verplicht gaan stellen in bepaalde ruimtes en we maken een grotere beslissing. De deur gaat letterlijk op slot en extern bezoek wordt niet meer toegelaten. Het is nu 00:00, tijd om morgen verder te gaan.

Dinsdag

Ik slaap toch onrustig van de corona maatregelen merk ik. Ik begin weer om 7 uur op de zaak. Allereerst zeg ik alle fysieke afspraken voor deze dag af. Ik probeer ze online wel door te laten gaan maar tot mijn verbazing merk ik dat er ook nog bedrijven zijn die niet werken met zoom, teams of Skype, toch bijzonder in deze tijd. Daarnaast begin ik met het opstellen van de nieuwe regels en werkwijze binnen ons bedrijf. Dit moet vandaag de deur uit zodat iedereen op de hoogte is voor 1 oktober. Om half 10 heb ik een overleg met een grote Duitse klant. We hadden afgesproken deze week om samen nieuwe ijsjes te proeven maar door het negatieve reisadvies van Duitsland over Nederland gaat het laatste stukje reizen wat ik nog deed (Duitsland-Oostenrijk) nu ook niet meer door. We spreken af om de ijsjes te versturen met droogijs en dan samen met een teams meeting tegelijk te proeven. Iets wat we ook al deden met andere grote supermarktketens.
In de middag bereid ik de productie voor zodat we woensdagochtend snel kunnen starten omdat er een lange dag op stapel staat. Het einde van de middag is voor ruim een uur sporten bij Richard Hamstra PT. Personal trainen heb ik nodig omdat ik er anders geen tijd voor maak (later komt dit terug).
Dinsdag is tevens de dag dat Wendel en ik date night hebben. Elke week en we slaan nooit over. Onze kids zijn mega fan van oppas Maartje en we laten ze met een gerust hart thuis achter. Vanavond dineren we bij Binnen in Drachten, toptent!

Woensdag

Om half 8 loop ik de zaak in met bijzonder veel spierpijn. Toch iets te enthousiast gedaan de dag er voor. Vandaag staat een kleine 5000 liter ijs op de planning om te maken. We maken Yoghurt bosvrucht, Yoghurt passievrucht en Zoute karamel. Na koffie met de ijsmakers kunnen we los. Ik help even mee met de opstart in de productie. Maar ze kunnen het beter zonder me dus na 20 minuten ben ik compleet overbodig en meld me op kantoor. Om 11 uur is er een overleg met onze recruiter die ons helpt een nieuwe productiemanager te vinden. Door de snelle groei van het bedrijf hebben we iemand nodig die ons kan helpen met de jaarlijkse verdubbeling. Begin van de middag komt Piersma vloeren op bezoek voor het leggen van een nieuw stuk gietvloer. We zijn druk bezig met de uitbreiding van de productiehal zodat we in komend voorjaar ook echt 2 lijnen naast elkaar kunnen draaien om de groei aan te kunnen. De lijnen worden met gelijke machines opgezet zodat alle ijsmakers alle machines kunnen bedienen. Waanzinnig leuke stappen om te zetten.

Donderdag

Normaal ben ik elke woensdag afwezig in het bedrijf maar aanwezig in het provincie huis in Leeuwarden. Naast ondernemer ben ik ook fractievoorzitter van D66 Friesland in de Provinciale Staten. Deze week ben ik een deel van de donderdag afwezig voor politiek. Een functie die eigenlijk niet meer kan verschillen als directeur van een ijsfabriek maar het geeft me voldoening om 1 dag in de week bezig te zijn met Friesland i.p.v. ijsjes. Een fantastische, soms drukke, afwisseling. Ondertussen is Droogers Horeca aan het werk bij de ijsfabriek voor een storing aan één van onze drie vriescellen. De temperatuur loopt langzaam op tot -18 (is normaal -22). en er wordt een klein gaslek gevonden en gerepareerd. Ondertussen worden door de inpakkers al het ijs wat gister gemaakt is ingepakt voor transport. Daarnaast gaat de productie door met ijs maken voor overige bestellingen.

Vrijdag

De vrijdag begint met overleg met Eeuwe (mijn vader) over de voortgang van een aantal technische projecten waar hij verantwoordelijk is. We zijn druk bezig met een enorme uitbreiding van nog meer zonnepanelen op ons dak. Om de toekomstige groei en het daarmee stijgende energieverbruik neutraal te kunnen houden. We overleggen over de plaatsing van de omvormers en waar hoofdaansluitingen moeten komen. Zonnepanelen en een ijsfabriek zijn trouwens een gouden combinatie. We hebben zomers de meeste zon (=energie opwekking) en gebruiken dan ook het meeste. De fabriek draait wanneer de panelen goed opwekken. Daarmee kunnen we zelfs panelen op de noordzijde van het dak nog rendabel maken. Ook deze nieuwe panelen worden binnen nu en een paar maanden geplaatst. Mede dank aan de inspiratie en contacten van Fossielvrij Fryslan en Circulair Friesland. Ik ben onderdeel van beide clubs om mijn ervaring te kunnen delen maar ook om te leren van alle mogelijkheden en nieuwe ontwikkelingen. Aan het einde van de ochtend heb ik een Teams meeting met een andere grote Duitse klant. Alle samples zijn goedgekeurd en we kunnen starten met de declaraties op de verpakking en het aanleveren van de voedingswaarden en allergenen declaratie. Altijd weer een mooi moment als concepten en samples veranderen in producten die over een paar maanden in vreselijk veel supermarkten mogen liggen.
Om half 12 vertrek ik naar school waar ik mijn oudste zoon (6) ophaal. Daarna rijden we door om de jongste op te halen (1). We rijden langs de bakker voor brood om thuis te lunchen. Elke vrijdagmiddag ben ik thuis met de jongens. En ondanks dat ik echt nog wel een paar zakelijke telefoontjes krijg proberen ze op de zaak me niet te storen en dat lukt ook deze middag weer erg goed.

Zaterdag

Door de nieuwe corona maatregelen mag er geen publiek bij sport. Dat betekent dat ik niet mee mag naar het voetbal van mijn oudste zoon. Terwijl het juist zo leuk is om die mannetjes te zien voetballen. De vader van z’n beste vriend gaat mee als begeleider en haalt hem op. In de ochtend ga ik dan maar even naar de ijsfabriek. Ik wilde nog een aantal calculaties af maken voor nieuwe klanten om daar maandag gelijk mee te kunnen starten. In de middag gaan we met het hele gezin naar het zwembad in Joure. De oudste heeft nu enige tijd het A & B zwemdiploma en is niet meer te houden bij glijbanen en wildwaterbanen. Heerlijk om dat zo mee te maken op een afstand. De kleinste zwemt elke week met Wendel en vindt het prachtig. In de avond nog een kort overleg met de ijsmakers over de opgevoerde productie voor komende week. Er komt een extra bestelling binnen voor 16 pallets die we op 1 dag gaan maken. Iedereen kan snel inspringen en het rooster is zo rond.

Zondag

Sunday Funday is het motto thuis. Sinds het ontbreken van evenementen ben ik weekends veel meer en vaker thuis. En daar moet ik nog wel aan wennen. Soms kan ik nog wel balen dat alle grote evenementen, festivals en beurzen niet doorgaan. En waarschijnlijk komend jaar ook niet. Maar het bedrijf draait fantastisch en dat geeft toch wel rust. Rust die ook de momenten thuis heel fijn maken. Zondag ochtend is bij Wendel (mijn verloofde) en mij vaste prik; lunch bij Landgoed Lauswolt. Vlakbij en in complete rust. En we gaan toch ineens twijfelen over de bruiloft. Hij was al verzet van september 2020 naar mei 2021, maar komt het niet te vroeg? Kunnen we een grote bruiloft van 150 gasten dan al organiseren? Of moeten we toch nadenken over september 2021. Wij twijfelen nog even door.
In de middag spreek ik af met mijn vader Eeuwe bij de ijsfabriek om samen nog eens te kijken naar de investeringsagenda voor 2021. Met onze grote plannen komen er ook veel investeringen aan. Gelukkig is er gespaard maar we werken de plannen uit tot 2023 om te overleggen met onze accountant volgende week. Daarna een avond gezellig en lekker eten bij mijn schoonouders om daarna dit blog te schrijven. Morgen om 6 uur gaat de wekker, zodat we morgen om 7 uur weer kunnen beginnen. Een nieuwe & drukke week van ijs productie samen met onze collega’s die zo vreselijk flexibel kunnen zijn om al die bestellingen op tijd weg te zetten. En op die collega’s ben ik toch het meest trots. Zo’n team om je heen maakt onze producten niet alleen lekker maar vooral ook heel leuk om elke dag mee te werken.

Directeur Romke de Jong is 3e generatie van een Friese familie van ijsmakers en neemt je in zijn blogs regelmatig mee naar onderwerpen die direct of indirect met ijs te maken hebben. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws? Blijf ons volgen op Facebook en Instagram of zoek op de bekende hashtag en ons adagium: #overaldejongsijs

De Jong's IJs

Instagram

Kan ik je ergens mee helpen?