Nu de lente steeds dichterbij komt merk ik weer hoe snel de winter eigenlijk voorbij gaat. En zeker in ons bedrijf. In al onze social media berichten heb je veel kunnen lezen over alle uitbreidingen de laatste 12 maanden en de snelle groei van De Jong’s IJs. Daarom neem ik je in dit blog mee met mijn werkweek.
Maandag
De maandag begint met (koffie) overleg met mijn vader Eeuwe, steun en toeverlaat. En ook financieel directeur. Ondanks dat hij al een aantal jaren geen eigenaar meer is overleggen we alles. Dag en nacht sturen we elkaar berichten, bellen we, mailen we. We nemen de e-mail berichten van het weekend door. Overleggen over projectplanning van de verbouw van de fabriek en een nieuwe locatie op bloemenpark Keukenhof en nemen de financiële details door van de voorgaande week.
Daarna kort overleg met Marjan de Jong. Geen familie, gek genoeg getrouwd met een de Jong. Wel handig binnen de directie die allemaal de Jong heet. Marjan is als Operationeel directeur eindverantwoordelijk voor alles in het bedrijf. Van productie voorbereiden tot verantwoordelijk zijn voor alle medewerkers en eindbaas van alle evenementen en festivals. Zonder haar hadden we nooit zo snel deze stappen kunnen zetten. Ik heb een droom directie!
Marjan staat deze week met Ilse en Sanne op het Horeca EvenTT in Assen. De horeca beurs van het Noorden. Om onze bestaande relaties de noviteiten laten proeven en om nieuwe ijsliefhebbers te ontmoeten. Marjan neemt de planning kort met me door zodat ik op de hoogte ben van de productie in de ijsfabriek. Dan even een leuk tussendoortje: Een complete vrachtwagen met bijna 200.000 verpakkingen voor een ijsmerk komt lossen. Op een heftruck rijden blijf ik leuk vinden dus los ik zelf!
In de middag heb ik nog een 10 minuten gesprek voor mijn zoon Nanne op school om te horen dat het goed gaat op school. Altijd fijn. Gelijk na het oudergesprek vertrek ik naar Schiphol om te vliegen naar Leeds. Echter de vlucht is door storm Ciara geannuleerd en daarom vlieg ik op Manchester. Anderhalf uur langer rijden naar Harrogate waar ik moet zijn. Rond half 3 in de nacht ben ik met huurauto in het hotel.
Dinsdag
De volgende dag bezoek ik de beurs Ice cream Expo, een ijsbeurs voor de Britse markt. Ik heb hier afspraken met 2 bestaande klanten en een mogelijk nieuwe klant. Daarnaast ontmoet ik huidige leveranciers. De beurs is klein zoals elk jaar maar het leuk om te zien hoe verschillend de markt is. Er zijn veel lokale zuivelaars. Veel meer boeren dan in Nederland die op behoorlijke schaal ijs maken. En ongelofelijk veel ijsverkopers met een busje van Whitby Morrison. Een softijsje met een kaneelstokje er op. Het is niet weg te denken uit de britse dorpen. Terwijl rondrijdende ijsbusjes hier een zeldzaamheid zijn. Na de beurs ga ik dineren met een nieuwe klant die de meest bijzondere (en extreme) smaken wil maken voor de Europese markt. Aangezien ik productontwikkeling het allerleukste vind om te doen zijn we voor ik het door heb alweer uren bezig met het concept. We rijden vervolgens nog 1,5 uur naar zijn ijsfabriekje om daar ook even te kijken. In onze ijsfabriek zijn we zo geautomatiseerd dat we snel en flexibel grote hoeveelheden ijs weg kunnen zitten en dat maakt onze duurzame ijsfabriek ook interessant voor buitenlandse partijen.
Rond half 12 komen we terug in het hotel en pak ik nog een paar uurtjes slaap om vervolgens een vlucht om 6 uur te pakken terug naar Amsterdam.