Een week op pad met ijscoman Romke de Jong

4158 kilometer Reizen met Romke

Nu de lente steeds dichterbij komt merk ik weer hoe snel de winter eigenlijk voorbij gaat. En zeker in ons bedrijf. In al onze social media berichten heb je veel kunnen lezen over alle uitbreidingen de laatste 12 maanden en de snelle groei van De Jong’s IJs. Daarom neem ik je in dit blog mee met mijn werkweek. 

Maandag

De maandag begint met (koffie) overleg met mijn vader Eeuwe, steun en toeverlaat. En ook financieel directeur. Ondanks dat hij al een aantal jaren geen eigenaar meer is overleggen we alles. Dag en nacht sturen we elkaar berichten, bellen we, mailen we. We nemen de e-mail berichten van het weekend door. Overleggen over projectplanning van de verbouw van de fabriek en een nieuwe locatie op bloemenpark Keukenhof en nemen de financiële details door van de voorgaande week.

Daarna kort overleg met Marjan de Jong. Geen familie, gek genoeg getrouwd met een de Jong. Wel handig binnen de directie die allemaal de Jong heet. Marjan is als Operationeel directeur eindverantwoordelijk voor alles in het bedrijf. Van productie voorbereiden tot verantwoordelijk zijn voor alle medewerkers en eindbaas van alle evenementen en festivals. Zonder haar hadden we nooit zo snel deze stappen kunnen zetten. Ik heb een droom directie!
Marjan staat deze week met Ilse en Sanne op het Horeca EvenTT in Assen. De horeca beurs van het Noorden. Om onze bestaande relaties de noviteiten laten proeven en om nieuwe ijsliefhebbers te ontmoeten. Marjan neemt de planning kort met me door zodat ik op de hoogte ben van de productie in de ijsfabriek. Dan even een leuk tussendoortje: Een complete vrachtwagen met bijna 200.000 verpakkingen voor een ijsmerk komt lossen. Op een heftruck rijden blijf ik leuk vinden dus los ik zelf!

In de middag heb ik nog een 10 minuten gesprek voor mijn zoon Nanne op school om te horen dat het goed gaat op school. Altijd fijn. Gelijk na het oudergesprek vertrek ik naar Schiphol om te vliegen naar Leeds. Echter de vlucht is door storm Ciara geannuleerd en daarom vlieg ik op Manchester. Anderhalf uur langer rijden naar Harrogate waar ik moet zijn. Rond half 3 in de nacht ben ik met huurauto in het hotel. 

Dinsdag

De volgende dag bezoek ik de beurs Ice cream Expo, een ijsbeurs voor de Britse markt. Ik heb hier afspraken met 2 bestaande klanten en een mogelijk nieuwe klant. Daarnaast ontmoet ik huidige leveranciers. De beurs is klein zoals elk jaar maar het leuk om te zien hoe verschillend de markt is. Er zijn veel lokale zuivelaars. Veel meer boeren dan in Nederland die op behoorlijke schaal ijs maken. En ongelofelijk veel ijsverkopers met een busje van Whitby Morrison. Een softijsje met een kaneelstokje er op. Het is niet weg te denken uit de britse dorpen. Terwijl rondrijdende ijsbusjes hier een zeldzaamheid zijn. Na de beurs ga ik dineren met een nieuwe klant die de meest bijzondere (en extreme) smaken wil maken voor de Europese markt. Aangezien ik productontwikkeling het allerleukste vind om te doen zijn we voor ik het door heb alweer uren bezig met het concept.  We rijden vervolgens nog 1,5 uur naar zijn ijsfabriekje om daar ook even te kijken. In onze ijsfabriek zijn we zo geautomatiseerd dat we snel en flexibel grote hoeveelheden ijs weg kunnen zitten en dat maakt onze duurzame ijsfabriek ook interessant voor buitenlandse partijen. 
Rond half 12 komen we terug in het hotel en pak ik nog een paar uurtjes slaap om vervolgens een vlucht om 6 uur te pakken terug naar Amsterdam. 

Woensdag

Vanuit Amsterdam rij ik door naar Leeuwarden waar ik naast ijscoman ook fractievoorzitter ben van D66 in de Provinciale staten. Op de woensdagen zijn veel overleggen en vergaderingen. Altijd inspirerende mensen in een totaal andere omgeving dan mijn bedrijf. Prachtige afwisseling. In de middag rij ik terug naar ons kantoor in Gorredijk. Ik heb overleg met de mentoren van het “Entrepeneur Mentoring Service” programma. 3 Noordelijke ondernemers coachen mij al ruim 2 Jaar. En met de snelle groei van het bedrijf is die hulp meer dan welkom. Ik leer erg veel van deze ondernemers die bedrijven hebben. (of er directeur zijn) die vele malen groter zijn dan mijn bedrijf en ook makkelijker naar het grote plaatje kunnen kijken. Lees hier meer over het programma

Na het gesprek rij ik weer terug naar Leeuwarden, een commissie vergadering van de provinciale staten. Na een uur is het alweer afgelopen. 

Nu moet ik verder rijden. Ik ga onderweg naar Nürnberg,  bijna 8,5 uur rijden vanaf Leeuwarden om de BioFach te bezoeken. Aangezien ik niet de hele nacht wil rijden blijf ik steken op 5 uur rijden bij Frankfurt am Main. 

Donderdag

Om half 7 in de ochtend zit ik aan het ontbijt. Mij krijg je niet gelukkiger om eerst een dubbele espresso te bestellen. Om 10:00 ben ik op de BioFach, werelds grootste bioloigische voedingsbeurs. Hier heb ik veel afspraken staan met bestaande klanten. (die hier met onze ijsjes een stand hebben) en nieuwe klanten. Het blijft gaaf om te zien dat onze ijsjes door meerdere merken op deze beurs staan. Wij hebben ons de laatste 3 jaar ook gespecialiseerd in duurzame markten zoals biologisch, vegan, beter leven keurmerk of Fairtrade. Vandaag loop ik ongeveer 15 kilometer door alle beurshallen heen. Het was enorm de moeite waard om de beurs te bezoeken en in de avond vertrek ik weer richting Friesland.  Ik kom begin van de nacht weer terug in Gorredijk. 

Vrijdag

Ik begin de vrijdag wat later door het gebrek  aan slaap de laatste dagen. Om 9 uur begint directie overleg met Eeuwe en Marjan waar we gezamenlijk besluiten om wederom een nieuwe productielijn aan te schaffen uit Italie om zo capaciteit wederom te vergroten. We nemen de planning door van de volgende week en we verdelen openstaande taken. 
Daarna extra overleg met het kwaliteitsteam. Onze Quality Assurance manager Arthur & Laura van Quality control brengen me op de hoogte van de laatste stand van zaken over actiepunten van het IFS overleg. (de internationale kwaliteitsstandaard voor Supermarktketens) en leggen nog een paar punten bij me neer die ik in mag vullen. Het blijft bijzonder dat er nu ondertussen 2 mensen meer dan 60 uur per week bezig zijn met alleen maar onze hoogste kwaliteit standaard te waarborgen in de ijsfabriek. 
Om 11 uur is er een nieuw ijsmerk wat komt testen op onze industriële lijn om te checken of ze klaar zijn voor opschalen van hun merk. Marjan neemt ze mee de productiehal in.

Ik kan de test niet afwachten, want om 12 uur sta ik bij het schoolplein. Ik haal hier elke vrijdag mijn oudste zoon van school. Daarna halen we de jongste zoon op bij de crèche en kan de mannenmiddag beginnen.  Vrijdagmiddag neem ik vrij om thuis te zijn bij mijn jongens. Ik werk hard en des te meer geniet ik van de mannenmiddag zoals wij het thuis noemen. We halen kibbeling voor lunch en na een middagslaapje van de jongste gaan we met z’n drieën naar het zwembad waar de oudste (6) zwemles heeft. Hij mag bijna afzwemmen. Tijdens de zwemles hou ik contact met Marjan de Jong over de voortgang en snelheid van de lijnen in de ijsfabriek.
Als de kinderen op bed liggen kom ik weer in werkmodus. Ik kan er ook niks aan doen, het voelt ook niet als werk als je steeds bezig mag zijn met iets wat voelt als een uit de hand gelopen hobby. Ik werk door aan nieuwe kostprijs berekeningen en moet de transporttarieven voor klanten updaten door hogere dieseltoeslag. Daarnaast app ik onze onderhoudsdienst voor alle openstaande punten voor de volgende week zodat ze kunnen werken als de fabriek even stil staat. 

Zaterdag

In de weekenden wordt er veel ijs ingepakt door nog meer jongeren. Eigenlijk best een gezellige dag op de zaak. Ik controleer de labels en bekijk onze nieuwste aanwinst. Een palletwikkelaar om vol automatisch pallets in te wikkelen omdat er elke week steeds meer pallets met ijs de deur uit gaan. Ik geef akkoord voor het reclame ontwerp voor de nieuwe bus die we net hebben gekocht. Wederom een bus er bij maar er gaan ook steeds meer ijskarren door het hele land. Ook vandaag wanneer het amper 5 graden is vertrekken er weer twee. Ik werk niet de hele dag want later in de middag heb ik nog een hoop stukken te lezen voor politiek en ben ik ook lekker thuis met iedereen.

Zondag

Zo lang het geen zomer is en er niet elke week 10 festivals zijn probeer ik zondag vrij te houden voor het gezin. We lunchen eigenlijk standaard elke week in een restaurant een paar kilometer van ons huis en kunnen daarna in de bossen van Beetsterzwaag wandelen. Heerlijk om zoveel rust en ruimte vlakbij te hebben in mooi Friesland. Ik geniet er nog even extra van. De komende anderhalve week staan er nog reizen naar Italie, Oostenrijk en Finland gepland. Maar nu op zondagavond, eerst een ijsje…

Oh, P.S. Had ik al gezegd dat we veel leuke vacatures hebben in ons bedrijf? Als je nog een gouden kracht weet, stuur me een berichtje!

Directeur Romke de Jong is 3e generatie van een Friese familie van ijsmakers en neemt je in zijn blogs regelmatig mee naar onderwerpen die direct of indirect met ijs te maken hebben. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws ? Blijf ons volgen op Facebook en Instagram of zoek op de bekende hashtag en ons adagium: #overaldejongsijs

De Jong's IJs

Instagram

Kan ik je ergens mee helpen?