In 1947 starte banketbakker Harke de Jong met de verkoop van schepijs onder eigen naam met eigen gebouwde ijskarren. Harke de Jong had een eigen banketbakkerij in Lippenhuizen die bekend stond voor de luxe en hoge kwaliteit banket en pattisserie. Toen al had hij vele jaren ervaring met het maken van ijs. Elk jaar kwam er weer een ijskarretje bij. Zoon Eeuwe de Jong (1949) zette het bedrijf voort en bouwde het in rap tempo uit tot een 17-tal ijskarren. Nog steeds gericht op verkoop door middel van standplaatsen en venten. Samen met zijn vrouw Marjan nam hij de melksalon in Gorredijk over en verbouwde het in de jaren er na tot het huidige Brasserie De Vergulde Turf.

Kleinzoon Romke de Jong (1984) werd met de ijsspatel groot gebracht en veranderde samen met zijn vader in rap tempo het familiebedrijf. Sinds 2006 heeft de derde generatie het bedrijf sneller uitgebouwd. De ijsmakerij uit 2001 werd in 2010 alweer ingeruild voor een nieuwe ijsmakerij in een groter pand. De peiler van standplaatsen en venten werd rap vervangen door grote publieks evenementen en de verhuur van ijskarren door heel Nederland. Daarnaast maakt het bedrijf ijs voor ijssalons, retail, winkels en formules. In 2016 werd een nieuwe hal betrokken voor de verdere uitbreiding. In 2017 is enorm geïnvesteerd in grotere productiecapaciteit zodat onze ijsmakers rond de 1000 liter ijs per uur kunnen maken. Daarnaast is het pand voorzien van zonnepanelen om haar Co2 neutraliteit waar te kunnen maken. Lees meer over onze reis naar Co2 neutrale productie.