Er gaat een heel traject vooraf om van jouw idee van een ijsje, te komen tot een product wat in de (supermarkt) vriezer ligt. Op deze pagina nemen we je mee in de ‘lead time’ van de lancering van een nieuw product. Er zijn namelijk veel stappen nodig om tot je product te komen. Om je eigen tijdslijn in beeld te brengen nemen we je mee in elke stap en mogelijke keuzes!
1) Jouw idee, jouw ijsje
Het begint natuurlijk allemaal met jouw idee. Jouw beeld van het perfecte ijsje. De eerste vraag die we je altijd stellen is:
Heb je al een receptuur? Zo ja, dan gaan we daar mee aan de slag. Zo nee, dan volgt gelijk de tweede vraag.
Wil je gebruik maken van onze bestaande recepturen in onze eigen smaken? (klik hier voor de lijst) Of wil je zelf een nieuwe smaak ontwikkelen? Dan gaan we met je een ontwikkelingstraject in. Dat ontwikkelingstraject houdt in dat we speciaal voor jou ijs maken. (vegan, bio, low cal, lokale melk, alles is mogelijk) De kosten hier van zijn tussen de € 700,- en € 2000,- afhankelijk van de hoeveelheid van recepten en de tijd die we hieraan besteden. Dit is inclusief een aantal samples voor mogelijke klanten. Dit traject duurt afhankelijk van de smaaktesten tussen de 2 en 4 weken.
2) Lijntest
Als we een recept hebben (gemaakt) van je ijsje dan volgt altijd eerst een theoretische toets of het ijsje goed te maken is op een industriële lijn. Als dat het geval is bieden we je aan naast de kleine batch test ook een lijntest te organiseren. Een lijntest houdt in dat we je ijsje op volwaardige schaal maken, dus inclusief afvullen op de vullijn en geeft je een perfect beeld hoe jouw ijsje er straks in het echt ook uitkomt. De ijsjes die we maken zijn voor jou en dat zijn er tussen de 50 en 100. Perfect geschikt voor jouw toekomstige klanten. De kosten van een lijntest zijn € 495,-. Hierboven op komen nog de kosten voor de grondstoffen.
Het traject van een lijntest is compleet afhankelijk van de drukte in de ijsfabriek. Dit verschilt van 1 tot 3 weken.
3) Declaraties & voedingswaarden
Als de receptuur akkoord bevonden is, de kleine test voorspoedig verlopen is en wellicht de lijntest ook gedaan is dan volgen de declaraties. Deze laten wij extern opstellen. De kosten hiervan zijn € 145 per recept. Hiermee krijg je de declaratie die straks achterop je beker of ijsbak komt te staan. Ook ontvang je de voedingswaarden van je product volgens Europese regelgeving. We kunnen je ook helpen met de Nutriscore op basis van uurtarief. Wij leveren de declaratie/specificatie en voedingswaarde digitaal bij je aan. Het traject van declaraties kan in bijna alle gevallen (bij aanwezigheid van grondstof specificaties) binnen 1 week worden afgerond.
4) Kies je verpakking
Nu zit ons deel er eerst op. Tijd voor jou om keuzes te maken. Bijvoorbeeld over verpakkingen. We hebben er veel die we maken, maar ook oplossingen op maat zijn mogelijk. Kijk hier bijvoorbeeld naar onze lijst van verpakkingen. Van kleine 130ml beker, of de bekende 500ml ijsbeker tot aan grootverpakkingen. Zodra je een keuze hebt gemaakt in hoe je het ijs wilt verpakken kies je ook een leverancier. Wij hebben een lijst voor je van leveranciers waar wij goede ervaringen mee hebben. Samen maken wij afspraken hoeveel verpakkingen we voor je op voorraad gaan en kunnen houden maar jij besteld de bekers zelf op eigen kosten. Hou rekening met ongeveer 2-3% verlies op de verpakkingslijn. Zodra je een keuze hebt gemaakt in welke verpakking en welke leverancier kun je de zogenaamde ‘stansmestekeningen’ op vragen. dit is een blanco omlijning van beker en deksel waarin ontwerpers het ontwerp van je verpakking kunnen maken. Het traject van het selecteren van een leverancier kost je gemiddeld 1-2 weken.
5) Verpakkingsontwerp
Nu komt wellicht een van de spannendste zaken. Dat je ijs lekker is weet je zelf al. Maar de consument kan het niet proeven zonder het te kopen. Daarom is de verpakking van je product net zo belangrijk als de smaak. Naast het uiterlijk van de beker zijn er een aantal zaken die verplicht op je beker moeten staan. Hier een korte opsomming.
a) een correspondentie adres van je bedrijf.
b) de warenwettelijke naam van je ijsje (zie hier nieuws van de NVWA).
c) het volume van je ijsje in milliliters.
d) een barcode van je product (zie mogelijkheden GS1).
e) bij ijs op basis van verse melk een EEG nummer (zie informatie hier).
f) een verwijzing waar de THT code komt te staan. Bij ons plaatsen we die altijd op de bodem van een product. (lees hier meer)
g) de specificaties van je product inclusief allergenen die dikgedrukt zijn.
h) de voedingswaarden.
i) niet verplicht, een verhaal over je merk, ijsje of ijssmaak.
j) eventuele logo’s op keurmerken zoals SKAL voor biologisch, of een vegan logo.
Onze ervaring is dat hier veel tijd in gaat zitten. Dit traject is helemaal aan jou en jouw tempo is dan ook leidend. We hebben voorbeelden van klanten die dit in 2 weken doen maar ook klanten die er 8 weken over doen.
6) Proefdruk
Zodra je ontwerp klaar is stuur je het naar je verpakkingsleverancier. Hij maakt voor jou een (digitale) proefdruk. Hij controleert je bestanden. Kijkt bij konische verpakkingen of de ronding van het ontwerp goed is en laat jou dit zien. Dan vraagt de leverancier jou om de proefdruk goed te keuren. Pas bij goedkeuring proefdruk van jouw zijde beging de verpakkingsleverancier pas met je eventuele bestelling.
Onze ervaring met verschillende leveranciers is dat ze 1 tot 2 weken nodig hebben voor je proefdruk.
7) Bestellen verpakkingen
Dan bestel jij de verpakkingen bij een leverancier. Je kiest de aantallen. (hou rekening met ongeveer 3% meer deksels dan bekers te bestellen ivm ‘waste’ in het productieproces. De verpakkingsleveranciers hebben het ongelofelijk druk en in deze tijd van schaarste is de ‘lead time’ oftewel, tijd van leveren opgelopen van gemiddeld 8 weken naar 12-14 weken. Hou hier dus rekening mee.
8) Omdozen
In de tijd dat je wacht op je verpakkingen kunnen we doorgaan met de grootverpakking. De zogenoemde omdozen. Ook wel secundaire verpakking genoemd. Dit is de doos waar meerdere ijsjes inzitten die bijvoorbeeld naar supermarkten en of groothandels gaan. Bijvoorbeeld. De traditionele 500ml pints worden verpakt per 6 in een doos. De kleine 125ml bekers worden verpakt per 12 in een doos. Wil je een andere doos, dan staat het je vrij deze aan te schaffen en bij ons op voorraad te zetten.
Deze dozen zijn wit karton en worden voorzien van een label. Jij kunt aangeven hoe het label er uit moet zien en wat er op moet staan. Toch een paar belangrijke zaken die vaak op deze labels staan.
a) Naam en volume. Bijvoorbeeld; Merk XXX Vanille roomijs, 6 x 500ml.
b) een barcode voor dit samengestelde product. (je hebt dus 1 barcode op je ijsje en een aparte barcode voor bijvoorbeeld 6 ijsjes in een doos).
c) logo.
d) correspondentie adres.
e) logo van bijvoorbeeld bio of vegan.
Dit traject kan bij ons in 1 week afgerond zijn.
9) Administratie & facturatie
Nu je ijsje er bijna aankomt, je verpakkingen zijn besteld zorgen we er voor dat we alle gegevens van jou goed in ons systeem hebben staan. En andersom heb je wellicht ook gegevens van ons nodig. Op welke bedrijfsnaam moeten toekomstige facturen worden geplaatst. Welke certificeringen heb je van ons nodig? (klik hier voor meer info). Wij hebben een betalingstermijn van 14 dagen na verzending factuur. Op basis van goedkeuring van onze kredietverzekeraar Coface. Zij kijken naar kredietwaardigheid van je onderneming. Als dat akkoord is kunnen we op rekening leveren. Lukt dit niet dan vragen we om betaling voorafgaand aan productie. Dit gaat bij ons binnen 1 week.
10) Opslag en transport
Wij maken jouw ijsjes met ongelofelijk veel plezier als kleine duurzame ijsfabriek. Maar we kunnen geen voorraad houden. Die ruimte hebben we letterlijk niet. Binnen 3 dagen na productie moet je ijs bij ons opgehaald zijn. Dat organiseer jij. We kunnen je natuurlijk wel helpen met transporteurs die de weg bij ons goed kennen. Zoals bijvoorbeeld Bakker Transport en Logistiek in Heerenveen. Ze brengen het naar een opslaglocatie van jouw keuze. Ook hierin kunnen we helpen met onze contacten met vrieshuizen in heel Nederland.
11) Bestellen en produceren
Dan komt het moment steeds dichterbij. Je verpakkingen worden geleverd in onze ijsfabriek en wij kunnen in bijna alle gevallen binnen 10 werkdagen leveren. We laten je grondstoffen binnenkomen. Pasteuriseren en homogeniseren je ijsmix op dag 1 en produceren en vullen het ijs op dag 2. Op de derde dag pakken we alles in en dan staat het voor je klaar!
Doorlooptijd
Zoals je hebt kunnen lezen kan het enorm verschillen hoe snel we van jouw idee tot een ijsje kunnen komen. Op basis van alle bovenstaande punten kan het in het snelste geval in ongeveer 15 tot 16 weken. In de meeste gevallen zien we momenteel termijnen van 20-24 weken. Wil je meer weten over ons proces, of kunnen we je helpen? Neem gerust contact met ons op.