8 dingen waar je op moet letten bij een ijskar huren

Jaarlijks verhuren wij zeer veel ijskarren van Friesland tot Zeeland en in elke stad daar tussen in. Uit alle vragen die wij jaarlijks krijgen zetten we in dit blog de 10 belangrijkste beslispunten voor je op een rij die zorgen voor de scherpste prijs  voor een ijskar voor jouw evenement. 

Aantal ijsjes

Het klinkt simpel maar als je precies weet hoeveel gasten je ontvangt kun je meestal scherper een prijs krijgen voor het huren van een ijskar. De ijscoman weet precies hoeveel ijs hij mee moet nemen en kan daar scherp op offreren. Weet je niet hoeveel gasten er komen dan kun je afspraken maken dat je bijvoorbeeld 250 ijsjes vast afspreekt voor een vast bedrag en dat elk ijsje wat meer wordt uitgegeven je een prijs per ijsje afspreekt. Dit noemen we ook wel nacalculatie. Niet alle verhuurders van ijskarren werken op nacalculatie omdat hierin een (groot) risico voor de ijscoman zit. Dit risico wordt meestal ook verdisconteerd in de prijs van de ijskar huren. Dus in het algemeen geldt hoe beter jij de aantallen weet, hoe scherper je offerte wordt. 

Hoe meer ijsjes, hoe goedkoper

Ook hier geldt dat de meeste aanbieders van het huren van een ijskar of ijswagen goedkoper worden als de aantallen groter worden. De prijs per ijsje bij 250 ijsjes zal hoger zijn dan als je er 500 neemt. Veel aanbieders van ijskarren hebben een zogenoemde staffel zitten in de aantallen. Dit loont om te vergelijken. Probeer het maar eens in onze calculator met 200 of 450 ijsjes.

Het ijs

Wellicht wel het allerbelangrijkste van de hele ijscatering met een ijskar is de kwaliteit van het ijs. Vraag uw aanbieder daarom goed wat voor ijs hij meeneemt voor u. Maakt hij het zelf of koopt hij slechts in. En is het ijs lang houdbaar of is het dagvers. Dit maakt namelijk een mega verschil in smaakbeleving voor uw gasten. In onze ijskarren wordt al het ijs dagvers gemaakt in eigen ijskeuken. Onze ijsmakers werken zomers 7 dagen per week om dit mogelijk te maken. Kijk dus niet alleen naar prijs maar ook naar de kwaliteit van het ijs. (en dat rijmt) 

IJskar/ijswagen / ijsfiets of aanhangwagen

Wat we nog wel eens tegenkomen is dat mensen veel offertes vergelijken maar niet goed kijken naar het materiaal waar de ijscoman of ijsmeisje mee komt naar je evenement. De ene ijskar is de andere niet. Onze authentieke ijskar ijsbakfietsen maken we in eigen beheer en zijn naar het voorbeeld zoals onze oprichter Bakker Harke de Jong de ijskarren maakte in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw. Onze ijskarren zijn in onberispelijke staat wat onze klanten van ons mogen verwachten. Echter er zijn ook veel aanbieders die werken met ander materiaal zoals een aanhangwagen verbouwd tot een ijskar, een vrieskist op wielen, een ijsfiets, een ijswagen of ook een ijsbakfiets of ijskar. Let dus goed op welk materiaal u aanspreekt en spreek goed af met uw aanbieder van een ijskar welk materiaal hij meeneemt naar uw evenement of feest. Bij ons kun je op deze pagina zien welke ijskarren wij verhuren.

Bediening of zelf doen?

Belangrijk is ook of u naast de ijskar ook een ijscoman of ijsmeisje op u evenement wilt hebben? Bediening zorgt er voor dat u geen omkijken meer heeft naar uw ijscatering. Alles wordt voor u gedaan. De meeste aanbieders van ijskarren bieden u prijzen aan met 1 of 2 uur bediening. Extra uren worden meestal op uur basis gefactureerd. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het zelf te doen. In veel gevallen betaalt u dan geen uren voor bediening maar zal de ijscoman wel een extra (auto)rit moeten maken. De ijskar wordt dan gebracht en wordt later bij u opgehaald terwijl als u bediening heeft de ijscoman met auto meestal blijft. Daarom zal in veel gevallen het niet veel schelen in prijs. Vraag dit goed na bij uw aanbieder. 

Hoorns, bekers of oublie hoorns?

Een onderwerp dat in onze offerte aanvragen nauwelijks voorkomt maar toch wel bijdraagt aan de uitstraling van uw ijscatering is waar worden de ijsjes in geschept? In een hoorntje, een beker (karton of plastic) of een echte oubliehoorn? Persoonlijk zijn wij fan van een echte bakkers oubliehoorn. We leggen je graag uit waarom. Allereerst om dat onze oprichter Bakker Harke de Jong een eigen recept had, en hier laten wij al meer dan 70 jaar hoorntjes van maken. Maar daarnaast is een oubliehoorn knapperig en eet je het helemaal op of gooit het weg waar vogeltjes het graag op eten. Het laat geen resten achter is helemaal afbreekbaar en dus erg vriendelijk voor het milieu. 
Wij hebben ook afbreekbare bekers en lepeltjes in het assortiment die we kunnen leveren echter als gasten deze niet in een afvalbak weggooien zal er alsnog opgeruimd moeten worden. Het voordeel van bekers is wel dat ze bedrukt kunnen worden voor marketing doeleinden. (zie leuke voorbeelden.) Vraag dus aan uw aanbieder van de ijskar waar hij uw ijs of ijsjes in serveert. 

afbeelding: NIC Nederland BV

Verborgen kosten

Let ook goed of er in de offerte geen verborgen kosten staan zodat u niet voor verrassingen komt te staan bij het afrekenen. Sommige kosten die wij bijj collega’s nog wel eens tegenkomen zijn huur voor schepmateriaal zoals ijsknijpers e.d. of bijvoorbeeld schoonmaakkosten. Maar ook zien we nog wel eens een post voor de “huur” van de ijskar. Ook transportkosten worden nog wel eens los vermeld. 
Kijk goed of de totale prijs voor de huur van een ijskar ook echt de totale is. 
Let ook op of de prijs inclusief of exclusief BTW is. 

Reclame

Veel (zakelijkje) klanten willen de ijskar graag inzetten voor promotie doeleinden. De ijskar bedrukken is daarbi§j een leuke optie. Kijk hier ook goed wat uw aanbieder kan betekenen en hoe de ijskar er uit kan zien (zie hier voor leuke voorbeelden).

Hopelijk helpen deze tips je om jouw ijscatering met ijskar helemaal fanstastisch te laten verlopen. Weten of wij je verder kunnen helpen met je wensen? Klik hier voor onze mogelijkheden. 

Directeur Romke de Jong is 3e generatie van een Friese familie van ijsmakers en neemt je in zijn blogs regelmatig mee naar onderwerpen die direct of indirect met ijs te maken hebben. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws ? Blijf ons volgen op Facebook en Instagram of zoek op de bekende hashtag en ons adagium: #overaldejongsijs

De Jong's IJs

Instagram

Kan ik je ergens mee helpen?