Benieuwd, bizar & bijzonder

13 meest bijzondere & speciale ijs smaken

In Nederland zijn we soms erg traditioneel als het om ijsjes gaat. Al jarenlang is vanille de meest verkochte ijs smaak. En aardbeien, een yoghurt ijsje en ook chocolade blijven onwijs populair. Maar de laastste jaren komen er meer bijzondere smaken ijs de top 10 is. Vaak een afgeleide van een Ben & Jerry smaak. Zo zien we nu bijvoorbeeld Strawberry Cheesecake, Cookie Dough en Salted Caramel de top 10 ijssmaken binnen komen.
De Jong’s ijs maakt zeker de laatste jaren steeds meer ijs voor ijsmerken en private labels en ziet de verschillende trends per land. Zoals bijvoorbeeld Vegan ijs en Biologisch ijs een steeds groter aandeel in het schap krijgen.

Om inspiratie op te doen ga ik vaak op “ijsreis”. Soms gewoon een lekkere vakantie waarin ik mijn gezin meesleep naar alle bijzondere ijssalons en ijsfabrieken die ik helemaal suf google op reis. Gelukkig vindt mijn verloofde het niet erg. En de kinderen vinden het nog veel leuker.
Maar soms maken we ook echt bewust reizen naar bedrijven of fabrieken waar we van kunnen leren. En natuurlijk is mijn eerste reactie om te zoeken naar smaken die ook commercieel erg interessant zijn voor supermarkten of ijssalons.
Maar soms………. Soms kom je smaken tegen die zo bijzonder en speciaal zijn. Waar we wellicht als ijsfabriek wellicht niet zo veel mee kunnen maar wel echt een plek verdienen hier op internet.

foto: De Jong’s IJs

Zwart, zwarter, Zwartst

In downtown Los Angeles gingen mijn verloofde en ik op zoek naar misschien wel het meest populaire instagram ijsje wat we kenden. Met meer dan 230.000 volgers op hun instagram account. Little Damage Ice cream shop waar er dagelijks lange rijen tot buiten de deur zijn. Allemaal om een foto te maken met je net gekochte pikzwarte ijsje met uiteraard bijpassend zwart hoorntje. Ze hebben 2 bijzondere “instagram walls” in de zaak met een kekke tekst in Neon letters. “I licked it so it’s mine” of zie onderstaande foto. Misschien niet de meest bijzondere smaak maar wel een heel bijzondere ervaring van zoveel gasten van over de hele wereld die deze zaak bezoeken.
(foto: Little Damage instagram)

American Popcorn Ice-cream

In Amerika zien we deze smaak nu ook opgepikt worden door grotere ijsmerken maar in Europa komen we deze smaak nog niet veel tegen. Echt popcorn ijs. Een fantastisch leuke smaak die erg origineel is. We hebben deze smaak zelf ook gemaakt met stukken popcorn en een echte boter saus zoals alles in Amerika. Veel suiker, room en vet. Maar als je het bij 1 bolletje houdt is er niks aan de hand. (foto: Whattomunch )

Chips smaak Cheetos

Een legende in New York zijn al enkele jaren de ice-cream trucks van Big Gay Ice-cream. Met super originele smaken en ik kan uit eigen ervaring zeggen, fantastische medewerkers. Recenter zijn hun eigen ijssalons, op meerdere locaties in New York. Veel mensen zijn het erover eens dat ijs en Cheetos tot de twee lekkerste snacks behoren die je kunt krijgen op een avond als je trek hebt in een snelle traktatie. Bijna niemand zou echter ooit op het idee komen om ze allebei te combineren. Het ijs zelf is een vanille- en kaassmaak die in het Cheetos-stof wordt gedoopt. Het ziet er fantastisch uit en het smaakt beter dan verwacht. (foto: via NBC / https://www.thetravel.com)

Kimchi en rijst

Portland’s Salt and Straw is terug met weer een bijzonder ijsje uit hun unieke menu. Wij bezochten Salt en Straw in hun legendarische vestiging in Los Angeles (kijk ook op de foto hoe mijn verloofde haar ijsje met alle voorzichtigheid vast houdt). Ze groeien langzaam met steeds meer vestigingen en maken (net als wij) ook 500ml bekers voor supermarkten. Iedereen met een passie voor de Koreaanse keuken kan het naar een hoger niveau tillen door deze schokkende ijssmaak te proberen. Ze hebben het Kimchi and Rice-ijs van Koi Fusion gemaakt voor diegenen die iets volledig uit het typische genre willen. Het Koreaanse horchata-ijs wordt overgoten met jasmijnrijst voor een vreemde ijs-eetervaring wanneer je het voor de eerste keer probeert. Stukjes bulgogi-kimchi-truffels maken ook deel uit van het gerecht en voegen nog meer toe aan de vergelijking. Dit is waarschijnlijk een ijsgerecht waar je dol op bent of een hekel aan hebt, zonder middenweg. (foto: De Jong’s IJs)

Witte Chocolade Hebanero peper

Dit is nou een foto die absoluut niks met de smaak te doen heeft. Een mooi roze ijsjes wordt vaak geassocieerd met zoet. Maar deze is een stuk pittiger. Habanero-ijs met witte chocolade is de smaak die wordt geserveerd bij Jordan’s Ice Cream in West Virginia. Het heeft witte chocoladeschilfers die vaak een geweldige aanvulling zijn op elke ijssmaak. Het vreemde hier is het gebruik van habanero-pepers. Je kunt alleen maar speculeren hoe iemand zo’n unieke smaak kan bedenken, maar Jordan was de eerste om habanero-ijs met witte chocolade echt te maken. Ze hebben nog veel meer bijzondere ijs smaken, kijk hier maar. foto: Pinterest

Honing Avocado

Avocado’s behoren tot de meest populaire voedingsmiddelen in de Verenigde Staten (vooral in de afgelopen jaren). De meeste mensen zijn geneigd om bij verschillende restaurants extra te betalen voor guacamole, die het als een extra boost voor de maaltijden aanbiedt. Bij die maaltijden gaat het echter meestal niet om ijs. Ivanna Cone in Nebraska besloot avocado’s toe te voegen aan de ijswereld met de honing-avocadosmaak. Wildflower-honey wordt aan de mix met de avocado toegevoegd om een vreemde combinatie van ijssmaken te creëren. Het ziet er visueel aantrekkelijk uit en avocado’s lijken geweldig te zijn met al het andere, dus misschien loopt Ivanna Cone voorop. foto: delish.com

Extra vierge Olijfolie

OddFellows Ice Cream uit New York. heeft een indrukwekkend assortiment aan smaken op het steeds veranderende menu. Avontuurlijke ijs eten willen misschien Absinthe Chocolate Chip proberen? Een bijzonder populaire ijs smaak is extra vierge olijfolie. De smaak lijkt in niets op het spul waarin je groenten bakt, en de textuur is zo ongeveer zo zacht en romig als het maar kan. Verrassend succes vonden we. foto: Oddfellows

Pink Lemonade Pop Rocks

We blijven in New York en komen graag bij Max & Mina’s. Die zelfs hun eigen wikipedia pagina hebben omdat ze bekend zijn voor zoveel bijzondere smaken. Voor een mix van versgeperste limonade en een tintelende smaak met vuurwerk, heeft Max & Mina’s Ice Cream de perfecte schep. Lichtroze limonadesmaak krijgt een schok van plezier met bruisende knallende snoepjes die overal doorheen zijn gepeperd. De gekke smaken van de in New York gevestigde salon zijn te zien geweest in Outrageous Foods van het Food Network, evenals in de New York Times, het tijdschrift People, USA Today en vele andere nieuwsuitzendingen. foto: Max & Mina’s Facebook.

Thanksgiving dinner

Met zijn indrukwekkende smaaklijst is de Ice Cream Store in Delaware zowel binnen als buiten zijn thuisstaat een obsessie geworden. Van alle vreemde opties die ze aanbieden, is Thanksgiving-diner misschien wel de raarste: deze seizoensspecialiteit bestaat uit eidooier vanille-ijs bezaaid met tomaten, aardappelen en sperziebonen en wordt bekroond met hete saus en kristalsuiker. De winkel staat ook bekend om zijn grappige smaken zoals The Swirl with the Dragon Cashews en MintNight in Paris. foto: Icecreamstore.com

Geitenkaas met rode kersen

Een keten waar ik altijd van blijf leren en die ik persoonlijk geweldig vind is Jeni’s Splendid ice-cream. Wij bezochten al in 2017 de vestiging van Jeni’s in Venice Beach, Los Angeles. Voor degenen die op zoek zijn naar een bevroren traktatie die precies smaakt als kersenkaastaart, heeft Jeni’s Splendid Ice Creams een smaak die vreemd klinkt maar geweldig smaakt. De delicate combinatie van zure geroosterde kersen en romige geitenkaas heeft ertoe bijgedragen dat Jeni’s een landelijk merk is geworden. (foto: De Jong’s IJs)

Gold Nugget

Coppa staat bekend om veel meer dan alleen ijs, maar hun nooit saaie Flavour of the Day-lijst bevat af en toe een aantal echt gekke smaken. Op de top van het podium staat Gold Nugget, een ijsje op basis van vanille rondgedraaid met stukjes pure chocolade en 24-karaats gouden vlokken – wat bewijst dat je geen boor nodig hebt om goud te raken … maar je zal er wel voor naar Alaska moeten reizen. foto: Coppa.biz

Lichtgevend Vanille ijs

Absolute meesters in bijzondere ijsjes zijn onze collega’s van “Lick me I’m Delicious”. Met deze keer zo’n bijzondere smaak. Deze Engelse ijsmaker voegde de eiwitten toe die kwallen doen gloeien aan zijn vanille-recept. Als je aan het ijs likt worden de eiwitten geactiveerd, waardoor je bolletjes gaan oplichten. foto: Lick Me I’m Delicious.

Ube Yam ice-cream

Ube (spreek uit als ooh-beh) is een paarse yam uit de Filipijnen met een milde, zoete smaak. De smaak is beschreven als licht nootachtig, of als een kruising tussen vanille en pistache. Het wordt vaak verwerkt in desserts in de Filipijnse keuken, waarbij ube-ijs een van de meest populaire bereidingen is. Wij denken heel eerlijk dat we dit ijsje binnen afzienbare tijd ook in de markt kunnen vinden.

Wil je meer weten welke unieke smaken wij kunnen maken voor jouw bedrijf of merk? Bel ons eens op! We barsten van ideeën.

Directeur Romke de Jong is 3e generatie van een Friese familie van ijsmakers en neemt je in zijn blogs regelmatig mee naar onderwerpen die direct of indirect met ijs te maken hebben. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws? Blijf ons volgen op Facebook en Instagram of zoek op de bekende hashtag en ons adagium: #overaldejongsijs

De Jong's IJs

Instagram

Kan ik je ergens mee helpen?