De 8 IJstrends in 2025
Het nieuwe jaar start traditioneel met de grootste ijsbeurs ter wereld. De Sigep in Rimini in Italië. Met een team van 7 ijsmakers bezocht De Jong’s IJs de beurs op zoek naar de laatste trends en innovaties. Wij zetten ze voor jou op een rij!
1. Pistache
De typische noot is niet weg te denken uit elke ijsvitrine komend jaar. En in zoveel variaties. Of het nou gaat om verschillende ijsjes met verschillende brandingen van pistache. Pistache ijs met kataifi het zogenaamde Dubai ijs. Of juist met stukjes fruit of chocolade. Wij hebben nog nooit zoveel variaties gezien. Maar dat we deze smaak overal gaan zien in duidelijk. En dat geeft onze ijsmakers ook veel inspiratie.
2. Ice-Cream Sandwiches
Vorig jaar zagen we ze al maar dit seizoen zijn ze overal. De zogenaamde ice-cream sandwiches. In de meest mooie varianten. In gekleurde chocolade. Met nootjes, stukken chocolade. Het een is nog mooier dan het andere. Ook voor retail zien we vanuit Amerika steeds meer producten in de EU. Dus ook voor de supermarkten zien we voor komend jaar een groei uit deze lekkere ice cream bites. De IJs snacking categorie is aan het groeien.
3. Vegan groeit niet, wel vaste plek
Bijna bij alle producenten van smaakpasta’s kon je terecht voor plantaardige alternatieven. Maar minder uitgesproken als andere jaren. Het is minder groots, het assortiment is niet breder maar wel een vast onderdeel van bijna alle leveranciers. Een klein gedeelte als vaste waarde. Ook onze ijsmakers zien ook op steeds meer plaatsen ruimte ingeruimd worden voor plantaardige alternatieven. En deze alternatieven zijn ook (bijna) niet meer te onderscheiden van roomijs. Ook hybride vormen komen we meer tegen. Minder melkvet en meer plantaardig vet.
4. Zonder toegevoegde suikers
De gezondheidstrend zien we ook op Sigep terug. We zien varianten met toegevoegde proteïne. Maar wat we bij veel meer stands zien is “zonder toegevoegde suiker” producten. Dat scheelt al snel 30-40% aan suikers in je ijsje. Daarnaast ook tal van varianten zoals zonder suiker. Of met minder vet en minder suiker. Eigenlijk is iedereen in de sector bezig om ook ijsjes ‘gezonder’ te maken. Of in ieder geval een echt lekker alternatief te bieden.
5. Platte bakken
Heel veel van de trends die we zien zijn voornamelijk voor de ambachtelijke sector, de ijssalons. Die lopen traditioneel ook voorop als het om vernieuwen gaan. De industrie volgt. Wat opvalt was dat we jaren geleden de intrede hadden van brede bakken ijs met hoog opgemaakte ijsjes. Terwijl we nu de meest mooie creaties zien met plat (en strak) opgemaakte bakken ijs. Eigenlijk zeggen de onderstaande beelden genoeg. Een feest om naar te kijken en bijna zonde om in te scheppen. 😉
6. Laagjes ijs
Afgelopen jaar zagen we de trend al vanuit Amerika naar ons toekomen maar ook hier in Italie is het er volop. IJs in transparante potten in laagjes. En dan met de meest mooie variaties. Zoals laagjes cake en saus. Maar bijvoorbeeld ook met lekkere stukken er doorheen. We zagen legio voorbeelden en ook onze ijsmakers hebben hier al veel ervaring mee. Maar we hebben weer veel heerlijke smaakcombinaties kunnen testen.
7. Cookies ijs
Sinds Ben & Jerry’s lang lang geleden begon met cookie dough ijs is het al niet meer weg te denken uit een ijsje. Maar dat er tegenwoordig zoveel smaakvariaties mee mogelijk zijn was voor ons zelfs indrukwekkend. Cookies en 10 soorten lokale koekjes. Cookies ijs met kruiden en specerijen. Cookies ijs met stukken koek en deeg. Bedenk het maar en koekjes zijn heerlijk om ijs mee te maken.
En als jij het kunt bedenken kunnen wij het voor je maken!
8. Parfum voor ijs
Dit was misschien wel het meest bizarre wat we zagen op de beurs en misschien hoort het niet thuis in de ‘trends’ maar zeker het noemen waard. Op de stand van Leagel was er “perfumes for gelato”.
Dus een parfum voor je ijsje. Bij lage temperaturen, zoals die van ijs, bevriezen aromatische moleculen, waardoor het moeilijker wordt om geuren te ruiken. Met deze parfums kun je dat dus wel. En levert echt heel gekke combinaties op die je hoofd moeilijk kan begrijpen. Of het een blijvertje is weten we niet maar het is leuk om eens te proberen!
Namens het hele team van De Jong’s IJs was het weer een genoegen om de laatste trends te zien, veel te proeven en geïnspireerd te raken voor een nieuw seizoen ijs maken! Wij kijken er enorm naar uit om deze trends te vertalen naar heerlijke ijsjes. Volg onze instagram pagina om de resultaten als eerste te bekijken! Wil je meer weten wat onze ijsfabriek voor jou kan doen? Neem gerust contact met ons op!